SLIPVILLAN

Ett kulturhus på Långholmens östra udde

 

Konstnärer

Uthyrning

Kurser

Om Slipvillan

Evenemang

Kontakt

 

 

Om Slipvillan

Ett falurött kulturhus med vita knutar - för barn, ungdom och vuxna!

Hus nummer 7, eller Slipvillan, som den idag kallas, lät uppföras 1849 på fem månader av Salomon Ludvig Lamm. Det faluröda fristående huset ligger på en unik plats på fängelseöns östra udde, med egen stor trädgård, alldeles vid vattnet. Från början utgjorde huset bostad åt de 10 personer med familjer som arbetade på varvet med att dra upp ångbåtarna för varu- och persontrafik som trafikerade Södermalm, Kungsholmen, Riddarholmen, Fängelseön och Spritholmen på tiden innan Västerbron och småbroarna fanns.

Det finns en historia från 1910 om en hund som hette Roy, som bodde med sin familj vid Smedsudden. Varje dag hoppade han ombord på ångbåtarna och stog där i fören, så länge lillmatte Märta-Lovisa var på flickskola i Kungsholmen. Otaliga är de gånger hunden besökte varvet och de boende på Slipvillan.


Lilla Märta Lovisa, Anna, Hugo och hunden Roy! Foto Smedsudden 1912.

 
Slipvillan är ett hus som bär på mycket historia, och det syns. Mycket av det ursprungliga finns kvar och renoverades med varsam hand 1992. Paneler, golv och gamla beslag har bevarats. Tapeterna är tidstypiska och kommer från tapetverkstaden på ön. Kakelugnarna och vedspis fungerar än och används flitigt på vintern.   

Idag över 160 år efter första taklagsfesten är det Stockholms Fastighetskontor som ansvarar för skötseln av byggnaden och Slipvillan ekonomisk förening som sköter om vardagen i huset, med trädgård, evenemang, kurser och ateljéer.
Byggnaden är ca 125 kvm och på ovanvåningen har vi våra fasta ateljéer och kontor. Undervåningen använder vi till kurser för barn, ungdom och vuxna. Här finns möjligheter till att anordna spännande evenemang, workshops, konferenser, möten. Ja nästan allt är möjligt hos oss.
 
    Välkommen
 

Slipvillan ligger på Långholmens östra udde, precis ovanför varvet. Vår adress är:

   Slipvillan, Mälarvarvsbacken 32, 117 33 Stockholm

Hitta hit:

Gå över Pålsundsbron, följ de små träskyltarna. Närmaste T-banestation Hornstull.

länk till enirokarta >>>

Mälarvarvet är vår närmaste granne